Установе културе
Установе културе у Горњем Милановцу

Музеј рудничко-таковског краја

Музеј рудничко-таковског краја основан је 15. априла 1994. године, прерастањем Завичајног музеја из 1987. године. У згради Музеја смештен је Легат браће Настасијевић, стална поставка "Поклони и откупи династије Обреновић", док се остали део простора користи за изложбе. Поред овога, Музеј има надлежност и над Музејом у Такову и Спомен простором "Знаменито место - Таковски грм", као и кућом Кнеза Милоша у Горњој Црнући (поставка ''Српска кућа у првој половини XIX века'') и етнолошком поставком у Продановића магази у Коштунићима. Музеј рудничко-таковског краја надлежан је за културно-историјске споменике и природна добра на територији општине, а пажња је првенствено усмерена на археолошке локалитете, најстарије споменике, као и на заштиту старих објеката сеоске и градске архитектуре.


Музеј Другог српског устанка

Музеј Другог српског устанка у Такову отворен је 23. априла 1994. године, у основној школи, задужбини краља Александра Обреновића из 1891. године. Кроз сталну поставку Други српски устанак и српска револуција 1804-1839. године, документима, оригиналним експонатима и репродукцијама, приказан је преглед догађаја у Србији од избијања Првог српског устанка, до краја прве владавине Милоша Обреновића. Од посебног значаја је део поставке где су изложени остаци Таковског грма - најзнаменитијег храста у Србији и ремек-дело Паје Јовановића "Таковски устанак" из 1895. године.

Музеј рудничко-таковског краја званична страница

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР

Културни центар Горњи Милановац онован је 14. октобра 1970. године, као Установа за културу, уметност и ваншколско образовање. Настао је спајањем Народног универзитета, у чијем саставу је пословао биоскоп "Таково", Градске библиотеке и Културно уметничког друштва "Абрашевић". Културни центар се налази у згради Окружног начелства, заједно са библиотеком "Браћа Настасијевић", а користи и део простора Дома културе. Покретач је бројних манифестација, од којих су најзначајније Ликовна колонија "Мина Вукомановић Караџић", Међународни бијенале уметности минијатуре и Међународни фестивал кратког филма "Кратка форма".

Модерна галерија функционише у оквиру Културног центра Горњи Милановац са посебним годишњим излагачким програмом који конципира Уметнички савет на основу приспелих пријава за излагање и на основу конкурса који расписује Културни центар на годишњем нивоу.

Дом Културе

Некадашњи "Дом војске" реконструисан је у модеран и репрезентативан објекат са најсавременијом сценском, аудио и видео опремом, које омогућавају реализацију позоришних и биоскопских представа, драмских, музичких догађаја, конференција, симпозијума, али и многих дугих друштвених дешавања. Нова сцена Дома културе, уз сцене Народног позоришта и Југословенског драмског позоришта у Београду, представља једну од три најлепше и најфункционалније у Србији.

Културни центар званична страница


Библиотека "Браћа Настасијевић"

Библиотека "Браћа Настасијевић" је градска библиотека у Горњем Милановцу и налази се у згради Окружног начелства. Као самостална установа постоји од 1995. године, а данашњи назив је добила 2000. године, по чувеној уметничкој породици Настасијевић. Библиотека данас има фонд од преко 100.000 књига. У свом саставу има књижару, а бави се и издавачком делатношћу. Библиотека организује манифестацију "Дани Настасијевића".

Библиотека "Браћа Настасијевић" званична страница